Kiezen én delen

 

Waarom maak je soms rationele lange termijn keuzes en op een ander moment kies je voor korte termijn genot?

Wat maakt dat je terwijl je je heel verdrietig voelt, je tóch nog je werk naar behoren kan doen? 

We bestaan allemaal uit verschillende delen die afhankelijk van de situatie (trigger) naar boven komen. Bijvoorbeeld een angstig, kritisch, beschermend, niet-goed-genoeg, eenzaam of pleasend deel.

Je bent ze allemaal, maar je bent ze ook allemaal niet. 

Welk deel is dan wel de baas? 

 

Om het probleem of de groeiwens aan te gaan pakken werk je vanuit het meest sterke, autonome, realistische, gezonde gebied dat beschikt over de meeste vaardigheden en energie. Dit deel noemen we de volwassen ik-persoon in de regierol. Dit is een gezonde egofunctie van je volwassen ik. Het is een psychisch terrein, te vergelijken met een groot ‘hoofdeiland’ in de zee waar verschillende sterke delen van jezelf leven.

Die delen van jezelf waar je in zekere mate last van hebt, bijvoorbeeld de kritische stem of dat je je collega’s wilt pleasen om maar leuk gevonden te worden vatten we binnen deze metafoor op als ‘eiland voor de kust’.

Iedereen heeft verschillende eilanden voor de kust, het doel is dat jij vanuit je eigen kracht, in de regierol, zicht krijgt op deze delen, ze leert begrijpen en aanvaarden waardoor ze geïntegreerd kunnen worden met je hoofdeiland (‘ja ik vertoon vaak pleasend gedrag, daar loop ik nu mee rond, daar heb ik last van en ik wil en ga het aanpakken’). 

Leer je eigen delen kennen

 

Soms weet je al veel over het eilandje voor de kust, het probleem of de groeiwens die je wil gaan aanpakken (bijvoorbeeld je pleasende gedrag) en soms hangt er nog wat mist waardoor je het eiland niet kan zien (‘ik een pleaser? Dat wist ik niet.. echt?’). Tijdens de sessies wordt je bewust van je eilanden, van welke je (het meeste) last hebt.

Wanneer je dit denken-in-delen kunt toepassen, kan je inzien dat je sóms op je hoofdeiland bent en sóms op een eiland voor de kust. Je kunt je realiseren dat je niet de pleaser bént, maar in specifieke situaties pleasend gedrag vertoond. Het kan zijn er voor aanvang van de sessies ook nog een blinde vlek is, bijvoorbeeld in de vorm van een oordelend- of perfectionistisch deel. Tijdens de sessies kan je jouw relatie met de verschillende kanten van jezelf veranderen.

De kunst is dat jij als volwassen persoon, met overzicht vanuit de regierol je delen en de interactie tússen de delen kent of leert kennen zodat ze jou niet ongevraagd overnemen waardoor vervalt in oud gedrag.

Pas dan kan je vanuit het hoofdeiland bepalen om naar het ene en/of het andere deel te luisteren. Vanuit deze overzichtspositie ben je beter in staat om het probleem te begrijpen en op te lossen.

Integratie van delen

 

Integratie van delen creëert overzicht, antwoorden en rust. De doelstelling van het innerlijke veranderingswerk doemt nu op: Integratieve Counseling & Coaching betreft het integreren van deze verschillende delen met het hoofdeiland (ik weet wanneer welk deel van mij getriggered wordt en ben in staat om daar mee om te gaan zoals ík dat wil). 

Op het moment dat je coaching, counseling of therapie overweegt bevind je je in de regel vaak op zo een ‘eilandje voor de kust’. Je hebt even geen overzicht. Vaak liggen er nare gevoelens zoals depressie, spanning, angst, onvrede of onrust ten grondslag aan je klacht.

Wanneer psychische problemen, negatieve gevoelens of gedragsproblemen het functioneren in het dagelijks leven belemmeren of zorgen voor geestelijk lijden, is het een goed idee psychologische hulp te zoeken.

Cliënten bellen mij omdat ze even niet de energie, de rust en helderheid hebben om bij hun eigen antwoorden te komen.

Door Integratieve Counseling- en psychotherapie ontwikkel je weer mogelijkheden, kracht en motivatie om te leven vanuit je volwassen sterke ik. De gedachte hierbij is dat problemen van de cliënt te maken hebben met de afgezonderde, nog niet geïntegreerde delen van de persoonlijkheid. Wanneer de onderlinge verbinding tussen de verschillende delen is hersteld ontstaat er weer balans en kan de energie weer stromen.

 
 
Maarten Kadiks